18/1/2006: Nog een jaar!

Ons oorspronkelijke plan was om aankomende zomer via de Azoren terug te varen naar Nederland. Was, want vorige week hebben we besloten om de plannen te wijzigen. Da´s het mooie van plannen maken, je kunt ze altijd weer veranderen.

Al op de Canarische Eilanden bekroop ons beiden een gevoel van "goh, over minder dan een jaar zijn we weer in Nederland...". En van dat gevoel werden we niet vrolijk. Natuurlijk zijn er tal van mensen en zaken die we missen, maar we vermaken ons nog steeds te goed.

Wat dan?

Het eerste idee was om dan in plaats van "rechtsaf" naar de Azoren, linksaf te slaan naar en door het Panamakanaal. Vervolgens zouden we de Pacific induiken. Dat zou betekenen dat we twee jaar langer weg zouden blijven en pas in 2008 terug naar Nederland zouden komen. Het zou ook met één jaar extra kunnen, maar we wilden ons in dat geval niet haasten, maar ruim de tijd nemen.

Na aankomst op Tobago sloeg bij beiden de twijfel toe, hoewel om verschillende redenen. Voor Helga betrof het vooral de langere oversteken. De oversteek van de Canaries naar de Carib is prima gegaan, maar uiteindelijk een noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Duik je de Pacific in, dan krijg je wederom te maken met oversteken van 3 weken en langer. Die oversteken zouden we dan zeer waarschijnlijk met zijn tweeën doen, en hoewel dat goed te doen is, is het toch zwaarder dan met zijn drieën.

Voor René, en trouwens ook voor Helga, bestond de twijfel over de verlengingsperiode. Twee jaar extra is natuurlijk mooi, maar ook wel weer erg lang. Tot op heden vinden we "dit leven" fantastisch en we genieten nog iedere dag, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er een moment komt waarop het gaat vervelen, of dat er een moment komt waarop je een bepaalde uitdaging mist.

Zodoende zijn we erop uitgekomen om er één jaar aan vast te plakken. Nu we eenmaal in de Carib zijn, zijn de opties beperkt vanwege het orkaanseizoen. We hebben nog geen vastomlijnde plannen, maar we blijven in ieder geval in de Carib. Mogelijk gaan we tijdens het orkaanseizoen naar Venezuela, waar Helga geboren is. We weten het nog niet, maar we houden jullie op de hoogte.

En wie weet ... veranderen we dit plan ook wel weer...